Welkom bij De Afscheidspraktijk

De Afscheidspraktijk is er voor u, jou en jullie! Ik ben er trots op om dat te kunnen zeggen. Het is me zo veel waard om laagdrempelig te zijn en een ieder bij te staan die dat om wat voor reden dan ook nodig heeft. In mijn rustige en warme praktijk of bij je thuis maken we kennis en praten we over de manier waarop ik je kan helpen.

Het voelt voor mij als een soort van bevrijding dat ik de regels hierboven kan schrijven. Je zult dat misschien een vreemde opmerking vinden. Ik zal uitleggen waar mijn gevoel door komt.

In mijn werk als uitvaartverzorgster voelde ik sterk de behoefte om net even wat meer te doen dan waar ik tijd voor had of tijd voor kreeg. Even een keer vaker naar de weduwe die ik begeleidde bij het afscheid van haar man. Net wat meer persoonlijke herinneringen in een toespraak bij een as bestemming. Toch maar wat later naar bed om een herinneringsboom te maken als aanvulling op een herinneringsbijeenkomst de volgende dag.

Als persoon Karin heb ik zelf veel meegemaakt én ben ik zodanig sensitief dat ik snel aanvoel wat anderen nodig hebben. Voor mij was het in mijn werk en in mijn dagelijks leven dan ook belangrijk om de tijd voor iemand te nemen en er bij te gaan zitten als iemand het nodig had om juist aan mij nog een keer de herinneringen te vertellen. Vaak ben ik er bij gaan zitten om orde in praktische chaos te helpen brengen. En nog vaker heb ik bij mensen thuis letterlijk de gordijnen open gedaan om ze de zonnestralen te laten zien die de kamer weer binnen konden komen….

De laatste duw om daadwerkelijk wat te willen en gaan betekenen voor iedereen die zich alleen voelt, vastloopt, de zon niet meer ziet…. gaf een mevrouw mij tijdens een herinneringsbijeenkomst op moederdag. Zij zei: “Mag ik hier wel bij zijn? Ik ben mijn moeder gelukkig nog niet verloren en een kindje verliezen is mij ook bespaard gebleven, maar ik had zo graag moeder willen zijn…… Na een miskraam ben ik nooit meer zwanger geworden.”

En nu is mijn praktijk een feit! Ik kan en mag de tijd nemen voor iedereen die bij mij komt omdat ze dat nodig hebben. Ik mag meer gaan betekenen voor mensen die mij het vertrouwen geven met hen de stappen te maken die nodig zijn om weer toekomst te zien. En ‘nee’, ik kan de pijn niet wegnemen. Ik zou het verlies voor je willen terugdraaien, maar dat ligt niet in mijn mogelijkheid. En rouw is rauw met alle emoties die daarbij horen.

Wat ik wel kan doen is je helpen om goed afscheid te nemen, herinneringen tastbaar te maken, net zo vaak te luisteren naar anekdotes die je anderen al verteld hebt als goed voor je voelt én je handvatten geven te accepteren en het leven weer te leven met diegene of datgene in je hart.  

Voel je niet gek dat je het even niet alleen kunt. Schaam je niet dat je ondanks datgene wat je allemaal hebt toch verdrietig bent om dit verlies. Trek je niets aan van clichés en opmerkingen van anderen. En dat normale dagelijkse dingen ineens niet lukken, is helemaal niet raar. Verliezen hoort bij ons leven. Maar we zijn allemaal uniek en dus is een rouwproces ook uniek. Ik neem de tijd voor jou.

Voel je welkom bij De Afscheidspraktijk.

Een warme groet, Karin